¬ища
школа конкурентноњ
боротьби
ќптим≥сти
тверд¤ть, що добро завжди
перемагаЇ зло. ѕесим≥сти
втомлено повторюють, що
перемагаЇ безпринципний
або, в кращому раз≥, той,
кому щастить.
Ќе
станемо спростовувати н≥
ту, н≥ другу думку. —кор≥ш
за все ≥стина в тому, що в
будь-¤к≥й справ≥, а в
б≥знес≥ й погот≥в,
перемагаЇ не добро чи зло,
а компетентн≥сть. Ќе
в≥дкидатимемо на¤вн≥сть
вез≥нн¤ (адже б≥знес Ч чи
не найазартн≥ша гра, а гра
не буваЇ без неспод≥ванок).
«азначимо лишень, що
щастить част≥ше тому, хто
знаЇ ≥ вм≥Ї. «наЇ, ¤к вести
справу, ≥ вм≥Ї зробити
необх≥дн≥ розрахунки.
—кептики
заперечать: у наш≥й крањн≥
н≥чого не можна рахувати,
бо Ќав≥ть результат
множенн¤ Удва по дваФ
щодн¤ зм≥нюЇтьс¤
¬ерховною –адою або
президентським ”казом, бо
њхн≥ правила вищ≥ за
правила арифметики
(принаймн≥ дл¤ жител≥в
нашоњ крањни). « такою
оц≥нкою можна погодитис¤
Ч адже там, де пол≥тика
вир≥шуЇ долю економ≥ки,
закони економ≥ки безсил≥.
ќднак можна й заперечити:
останн≥м часом все-таки -
в≥дбуваютьс¤ певн≥ зм≥ни.
„и на краще! ∆итт¤ покаже. ј
поки що лиш≥мо осторонь
сумн≥ви, бо ≥накше
доведетьс¤ керуватис¤
Узаконом стоногиФ (котра,
¤к в≥домо, все житт¤
обираЇ, з ¤коњ ноги
починати рухатис¤). Ѕлижче
до д≥ла.
’оча
нам ≥ще далеко до ринку
(адже ми рухаЇмос¤, так би
мовити, по дотичн≥й до
площини ринку), наш б≥знес,
проте, значною м≥рою
п≥дпор¤дковуЇтьс¤ його
законам ≥ живе його
атрибутикою, одним з
найважлив≥ших елемент≥в
¤коњ Ї конкуренц≥¤. Ќаш≥
б≥знесмени багато знають
про нењ вже не з чуток, а з
власного життЇвого
досв≥ду. “ому дуже важливо
сьогодн≥ допомогти люд¤м
д≥ла зрозум≥ти механ≥зм
функц≥онуванн¤ цього
Удвигуна прогресу в
ринкових умовах
господарюванн¤Ф. —аме
таку мету ставить перед
собою редакц≥¤,
в≥дкриваючи рубрику У¬ища
школа конкурентноњ
боротьбиФ.
ѕерший
урок
¬јЋ≤ƒ∆ћ≈“–≤я
У”
боротьб≥ здобудеш ти право
своЇ...Ф ÷е гасло есер≥в
дуже доречне в нин≥шн≥х
умовах передринкових
в≥дносин.
ѕочнемо
з≥ знайомства з
найпрост≥шим математичним
апаратом визначенн¤
конкурентоспроможност≥
виробу, що його випускаЇ
п≥дприЇмство.
ўо Ї
м≥рилом д≥¤льност≥ ф≥рми?
ѕередус≥м Ч одержуваний
нею прибуток. —≥м рок≥в
тому дл¤ визначенн¤
розм≥ру прибутку автор
запропонував дуже просту
формулу:
ѕ=(ќвЧќнр)х(÷вЧ—п)Чќнрх—пЧЎ,
(1)
де ѕ Ч
прибуток;
ќв ≥ ќнр Ч
обс¤ги, в≥дпов≥дно,
виробленоњ ≥
нереал≥зованоњ продукц≥њ,
у натуральних величинах;
÷в Ч ц≥на
одного виробу;
—п Ч його
питома соб≥варт≥сть;
Ў Ч сума
вс≥х штраф≥в (за
несвоЇчасне постачанн¤, за
постачанн¤ не¤к≥сноњ
продукц≥њ тощо).
‘ормула
напрочуд зручна дл¤
проведенн¤ ор≥Їнтовних
розрахунк≥в (при цьому не
маЇ значенн¤, що саме Ї
продукц≥Їю: вироби чи
навчен≥ студенти, послуги
або туризм).
ќднак
формула (1) не, в≥дбиваЇ
на¤вност≥ або в≥дсутност≥
конкуренц≥њ та њњ впливу
на ефективн≥сть роботи
ф≥рми. ¬ н≥й
використовуЇтьс¤ ц≥на, за
¤кою реал≥зуЇтьс¤
продукц≥¤, й в≥дображен≥
втрати (штрафи). јле немаЇ
об'Їмноњ оц≥нки втрат в≥д
програшу в конкурентн≥й
боротьб≥. “им часом такий
програш (його част≥ше
називають "втрачений
прибуток") в умовах
ринку обов'¤зково
присутн≥й (дл¤ одних Ч ¤к
реальн≥ втрати, дл¤ ≥нших
Ч ¤к втрати, що њх
пощастило, уникнути).
ƒл¤
вдосконаленн¤ формули (1)
додамо в нењ
сп≥вв≥дношенн¤ ц≥н:
ѕ = (÷в)
х (ќв Ч ќнр) х (÷в Ч —п) Ч
ќнр х —п Ч Ў, (2)
÷е
де ÷е Ч
ц≥на такого ж виробу,
прийн¤того за еталон (¤к
правило, найкращого на
рег≥ональному або
св≥товому ринку).
‘ормула (2)
показуЇ, ск≥льки може
одержати ф≥рма, ¤кщо
п≥двищить ¤к≥сть виробу до
еталонного .р≥вн¤. јдже
ц≥на в ринкових умовах
господарюванн¤ Ї
в≥дбитт¤м оц≥нки покупцем
¤кост≥. ѕричому ¤кост≥ не
т≥льки виробу, а й
управл≥нн¤ при його
виробництв≥ й реал≥зац≥њ.
—п≥вв≥дношенн¤ ц≥н ≥ даЇ
к≥льк≥сне у¤вленн¤ про
¤к≥сть управл≥нн¤.
ƒл¤
б≥знесмена головне, на
нашу думку,Чне теоретичн≥
викладки й докази, а прост≥
й ч≥тк≥ формули, що дають
можлив≥сть визначити
м≥сце ф≥рми в конкурентн≥й
боротьб≥, а також обрати
шл¤х, ¤кий веде до перемоги
(вдосконаленн¤). “ому
перейдемо до наступного
питанн¤: що саме даЇ
застосуванн¤ наведеноњ
формули?
ѕередус≥м
Ч ч≥тку картину понесених
втрат. “а не це головне.
Ќа-ведене сп≥вв≥дношенн¤
ц≥н (у науц≥ воно маЇ назву
комп≥тетента, або
коеф≥ц≥Їнта
конкурентоспроможност≥)
дозвол¤Ї провести
д≥агностуванн¤ управл≥нн¤
з метою ви¤вленн¤ його
слабких м≥сць. ”с≥м в≥дома
класична формула
визначенн¤ ц≥ни:
÷
= — + ?ѕ, (3)
де
—Чсоб≥варт≥сть; ?ѕ Чнорма
прибутку.
¬ведемо (3)
у комп≥тетент:
÷в
= —п + ?ѕв
÷е
—е + ?ѕе
де вс≥
параметри з ≥ндексом УеФ
Ї параметрами еталонного
виробу.
ѕроанал≥зуЇмо
формулу (4). ÷≥на еталонного
виробу, природно, вища (на
ринку за кращу ¤к≥сть
плат¤ть б≥льше). ќтже, Ї три
вар≥анти: у конкурента
вища або соб≥варт≥сть, або
норма прибутку, або ≥ те, ≥
≥нше.
—кладов≥
соб≥вартост≥
загальнов≥дом≥.
«≥ставивши њх, можна
ви¤вити, в ¤к≥й саме ланц≥
управл≥нн¤ слабше, н≥ж у
конкурента. —каж≥мо, вищ≥
затрати на зароб≥тну плату
Ч кращий п≥дб≥р кадр≥в;
¤к≥сн≥ш≥ матер≥алиЧкраще
працюЇ служба постачанн¤
тощо. ÷е Ч д≥агностика за
соб≥варт≥стю. ¬ищою
ви¤вл¤Їтьс¤ норма
прибутку Ч значить, у
конкурента краще
орган≥зована маркетингова
служба (збутовики,
технологи, модельЇри тощо).
якщо вище ≥ те, ≥
друге,Чтреба виконувати
м≥шаний анал≥з.
Ќауку про
к≥льк≥сне вим≥рюванн¤
¤кост≥ управл≥нн¤
називають квал≥джметр≥Їю
(Уквал≥метр≥¤Ф Ч наука
про к≥льк≥сне вим≥рюванн¤
¤кост≥, УменеджментФ -
наука про управл≥нн¤).
√адаЇмо,
перший крок до знайомства
з наукою про конкуренц≥ю в
управл≥нн≥ (≥нколи
квал≥джметр≥ю називають ≥
так) зроблено.
ѕропонуЇмо
читачам самим спробувати
наш≥ теоретичн≥ викладки у
практичн≥й д≥¤льност≥.
- ѕров≥в
зан¤тт¤ √.
ѕастернак-“аранушенко
- "¬≥сник
јкадем≥њ наук
”крањни"
- є
6, 1994
-
|